Na rynku, poza żywnością, dostępne są różne rodzaje kolagenu, w postaci suplementów diety. Możemy je podzielić ze względu na formę, w proszku, w płynie, w tabletkach oraz ze względu na pochodzenie. Możemy wyróżnić jego trzy podstawowe rodzaje: kolagen wołowy, drobiowy i rybi.
- kolagen wołowy – przyswajalny przez człowieka słabiej niż kolagen rybi. Łatwo go pozyskać co wpływa na jego popularność. Powszechnie stosowany w suplementach diety dla sportowców.
- kolagen z kurczaka – łatwo dostępny, a zatem tani. Dobrze wpływa na poprawę pracy chrząstek i stawów.
- kolagen rybi – najskuteczniejszy, biologicznie aktywny o strukturze identycznej do ludzkiego (potrójna helisa). To powoduje, że jego przyswajalność jest wielokrotnie wyższa, niż kolagenu innego pochodzenia,zatem kuracja nim jest znacznie skuteczniejsza. Poprawia również wygląd skóry i włosów.
Jeśli decydujemy się na suplementację kolagenu, warto również zwrócić uwagę na czystość danego produktu oraz jego wagę molekularną, upewnijmy się, że stosujemy najwyższej jakości produkt.