COLLAGEN – NOWOCZESNY NUTRACEUTYK
Zapalenie kości i stawów oraz osteoporoza należą do grupy najczęstszych zaburzeń w obrębie układu mięśniowo-szkieletowego. Stany zapalne w obrębie stawów definiuje się na podstawie następujących cech: patogenetycznych, a więc zmian mechanicznych i biologicznych; morfologicznych, obejmujących zmiany chrząstki stawowej i kości podchrzęstnych oraz klinicznych, takich jak ból stawów, sztywność, tkliwość i ograniczenie ruchomości. Natomiast osteoporoza, dawniej zwana zrzeszotnieniem kości, oznacza zmianę mikroarchitektury beleczek kostnych poprzez ubytek masy kostnej, objawiający się wzrostem podatności na złamania. Istotnym składnikiem ścięgien, kości i skóry jest kolagen, białko o nietypowym składzie aminokwasowym; kolagen jest szczególnie bogaty w hydroksyprolinę oraz hydroksylizynę. Na podstawie przeprowadzonych badań powszechnie znanym jest fakt, iż zapewnienie właściwej podaży kolagenu (czyli hydrolizatu kolagenu) dostarcza peptydy niezbędne do procesów biosyntetycznych. Z tego powodu wprowadzenie kolagenu do diety niesie dodatni wpływ na funkcjonalność stawów, kości oraz ścięgien.