fbpx

Witamina C odgrywa bardzo  ważną rolę w organizmie człowieka, wręcz kluczową,  m.in. uczestniczy w syntezie włókien kolagenowych, usuwa wolne rodniki oraz wzmacnia odporność organizmu. Niedobór witaminy C powoduje niedokrwistość, osłabienie organizmu, większą podatność na infekcje oraz przyczynia się do krwawienia dziąseł i pękania naczynek. Witamina C wpływa też na stan skóry, ale trzeba ją odpowiednio stosować – w połączeniu z kolagenem najlepiej w postaci proszku. Sprawdź, jakie właściwości ma witamina C i jakie są jej źródła pokarmowe.

Rola witaminy C w organizmie ?

 

Rola witaminy C jest nie do przecenienia. To niezbędny składnik procesu powstawania tkanki łącznej, spajającej tkanki organizmu i usprawniającej transport składników pomiędzy nimi.

Szczególne znaczenie witamina C odgrywa w metabolizmie lipidów oraz w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca. Dzięki kolagenowi, wytwarzanemu m.in. pod wpływem kwasu askorbinowego, szybciej goją się rany, złamania i siniaki, a krwotoki są dużo mniej obfite.

Dodatkowo witamina C wspomaga układ odpornościowy, dzięki czemu choroba – gdy nas dopada – ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe. Dobroczynnie wpływa też na serce i układ nerwowy.

Witamina C jest także podstawowym antyutleniaczem, usuwa wolne rodniki, tym samym zapobiegając rozwojowi choroby nowotworowej.  Stosuje się ją w trudno gojących się ranach, odleżynach oraz pękających naczyniach krwionośnych.

Jest konieczna do dobrego wchłaniania w przewodzie pokarmowym żelaza i wapnia.

Witamina C chroni przed nowotworami jelita grubego, gdyż zapobiega tworzeniu się nitrozoamin, które wykazują właściwości kancerogenne. W badaniach epidemiologicznych wykazano, że regularne spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C zmniejsza ryzyko powstania nowotworów, zwłaszcza raka żołądka i przełyku.

Ponadto odgrywa ważną rolę w zapobieganiu uszkodzeniom mózgu przez wolne rodniki, dzięki czemu wspomaga leczenie lub zmniejsza objawy chorób neurologicznych: choroby Alzheimera, schizofrenii, stwardnienia rozsianego, choroby Parkinsona.

Jej nadmiar jest wydalany wraz z moczem, dlatego ciężko ją przedawkować. Jednak osoby mające skłonność do kamieni nerkowych nie powinny spożywać z dietą ani zażywać z suplementami diety więcej niż 1000 mg witaminy C na dobę.

Objawy niedoboru witaminy C:

  • pękające naczynia krwionośne
  • łatwo powstające siniaki
  • spadek odporności
  • długo gojące się rany
  • niedokrwistość
  • osłabienie
  • szybkie męczenie się
  • bóle kostno-stawowe
  • zaczerwienienie
  • krwawienie dziąseł
  • spadek wagi

Jeśli zauważasz u siebie te objawy, uzupełnij dietę o naturalną witaminę, znajdująca się w owocach i warzywach lub sięgnij po suplementy witaminowe np: Witaminę C esktrakt z dzikiej róży Nutri Clinic, to aż 75% naturalnej witaminy C.

Do produktów bogatych w witaminę C należą m.in.:

  • cytryny
  • pomarańcze
  • grejpfruty
  • kiwi
  • melony
  • ananasy

a także rosnące w Polsce

  • czarne oraz czerwone porzeczki
  • truskawki
  • jagody czarnego bzu
  • maliny
  • jeżyny

Jest jej dużo w warzywach:

  • brukselce
  • kapuście
  • kalafiorze
  • rzepie
  • cebuli
  • szpinaku
  • brokułach
  • groszku zielonym
  • kalarepie
  • szparagach
  • papryce

Znajduje się też w jabłkach, ziarnach soi, ziemniakach, pomidorach, karczochach.

Największe ilości występują w czarnej porzeczce, dzikiej róży, aceroli, czerwonej papryce oraz natce pietruszki i chrzanie.

Szczególną uwagę na zawartość witaminy C w diecie powinni również zwrócić mieszkańcy dużych miast, osoby mające stresujący tryb życia, przyjmujące leki o działaniu antyagregacyjnym oraz panie stosujące antykoncepcję hormonalną.

 

żródło: https://zywienie.abczdrowie.pl/rola-witaminy-c

 

2 komentarze

Leave a Reply