Jaka jest rola witaminy C w organizmie?
Witamina C odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka, wręcz kluczową, m.in. uczestniczy w syntezie włókien kolagenowych, usuwa wolne rodniki oraz wzmacnia odporność organizmu. Niedobór witaminy C powoduje niedokrwistość, osłabienie organizmu, większą podatność na infekcje oraz przyczynia się do krwawienia dziąseł i pękania naczynek. Witamina C wpływa też na stan skóry, ale trzeba ją odpowiednio stosować – najlepiej w połączeniu z kolagenem w postaci proszku. Sprawdź, jakie właściwości ma witamina C i jakie są jej źródła pokarmowe.
Jak witamina C zwiększa syntezę kolagenu w organizmie ?
Rola witaminy C jest nie do przecenienia. To niezbędny składnik procesu powstawania tkanki łącznej, spajającej tkanki organizmu i usprawniającej transport składników pomiędzy nimi.
Szczególne znaczenie witamina C odgrywa w metabolizmie lipidów oraz w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca. Dzięki kolagenowi, wytwarzanemu m.in. pod wpływem kwasu askorbinowego, szybciej goją się rany, złamania i siniaki, a krwotoki są dużo mniej obfite.
Jak witamina C wpływa na odporność organizmu i chroni nas przed chorobami ?
Dodatkowo witamina C wspomaga układ odpornościowy, dzięki czemu choroba – gdy nas dopada – ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe. Dobroczynnie wpływa też na serce i układ nerwowy. Witamina C jest także podstawowym antyutleniaczem, usuwa wolne rodniki, tym samym zapobiegając rozwojowi choroby nowotworowej. Stosuje się ją w trudno gojących się ranach, odleżynach oraz pękających naczyniach krwionośnych. Jest konieczna do dobrego wchłaniania w przewodzie pokarmowym żelaza i wapnia. Witamina C chroni przed nowotworami jelita grubego, gdyż zapobiega tworzeniu się nitrozoamin, które wykazują właściwości kancerogenne.
W badaniach epidemiologicznych wykazano, że regularne spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C zmniejsza ryzyko powstania nowotworów, zwłaszcza raka żołądka i przełyku. Ponadto odgrywa ważną rolę w zapobieganiu uszkodzeniom mózgu przez wolne rodniki, dzięki czemu wspomaga leczenie lub zmniejsza objawy chorób neurologicznych: choroby Alzheimera, schizofrenii, stwardnienia rozsianego, choroby Parkinsona.
Czy witaminę C można przedawkować ?
Jej nadmiar jest wydalany wraz z moczem, dlatego ciężko ją przedawkować. Jednak osoby mające skłonność do kamieni nerkowych nie powinny spożywać z dietą, ani zażywać z suplementami diety więcej niż 1000 mg witaminy C na dobę.
Jakie są objawy niedoboru witaminy C ?
pękające naczynia krwionośne
łatwo powstające siniaki
spadek odporności
długo gojące się rany
niedokrwistość
osłabienie
szybkie męczenie się
bóle kostno-stawowe
zaczerwienienie
krwawienie dziąseł
spadek wagi
Jeśli zauważasz u siebie te objawy, uzupełnij dietę o naturalną witaminę, znajdująca się w owocach i warzywach lub sięgnij po suplementy witaminowe np: Witaminę C esktrakt z dzikiej róży Nutri Clinic, to aż 75% naturalnej witaminy C.
Jakie produkty są bogate w witaminę C ?
cytryny
pomarańcze
grejpfruty
kiwi
melony
ananasy
Jakie produkty rosnące w Polsce są szczególnie bogate w witaminę C ?
Owoce:
czarne oraz czerwone porzeczki
truskawki
jagody czarnego bzu
maliny
jeżyny
Warzywa:
brukselka
kapusta
kalafior
rzepa
cebula
szpinak
brokuły
groszek zielony
kalarepa
szparagi
papryka
ziemniaki
papryka
Kto powinien szczególnie zwrócić uwagę na witaminę C w swojej diecie ?
Szczególną uwagę na zawartość witaminy C w diecie powinni również zwrócić mieszkańcy dużych miast, osoby mające stresujący tryb życia, przyjmujące leki o działaniu antyagregacyjnym oraz panie stosujące antykoncepcję hormonalną. Pamiętajmy o dostarczaniu do organizmu codziennej dawki naturalnej witaminy C.
żródło: https://zywienie.abczdrowie.pl/rola-witaminy-c