Jak zapobiegać utracie kolagenu?
Wyniki badań udowadniają, że poprzez regularne uzupełnianie kola-genu w organizmie można skutecznie przeciwdziałać lub opóźniać po-jawienie się wymienionych wyżej objawów. Kolagen można spotkać w różnych produktach spożywczych. m.in. w galaretkach. Niestety nasza codzienna dieta nie pozwala na całkowite uzupełnienie jego niedoborów, ponieważ w pożywieniu jest go bardzo niewiele, a do tego jest ciężko przyswajalny. O wiele lepsze i szybsze efekty uzupełniania braków kolagenu, uzyskuje się poprzez stosowanie dostępnego na rynku nutrikosmetyku bogatego w czysty i łatwo przyswajalny kolagen w postaci proszku.
Czy taka kuracja jest skuteczna?
Jak potwierdzają badania, zażywany doustnie kolagen w postaci płynnej jest bardzo szybko wchłaniany przez przewód pokarmowy i równie szybko przyswajany przez organizm. Znaczący wzrost ilości kolagenu w tkankach występuje już w ciągu 6-12 godzin po jego spożyciu. Maksymalny poziom kolagenu w tkankach zauważa się po 6 godzinach od momentu konsumpcji, w skórze po 12 godzinach, a w chrząstce stawowej po 48 godzinach. Poziom zawartości kolagenu w chrząstce utrzymuje się przez 48 godzin, a dalsze jego podawanie pozwala na trwałe uzupełnienie niedoborów spowodowanych wiekiem czy chorobami.
Regularne lub czasowe doustne zażywanie płynnego kolagenu skutecznie usuwa za-równo zewnętrzne oznaki starzenia (zmarszczki, wypadanie włosów), jak również odmładza komórki wszystkich organów. Kolagen wpływa na wspomaganie leczenia wielu schorzeń wieku dojrzałego, takich jak bóle stawów i kręgosłupa, reumatyzm czy też dolegliwości związane z okresem menopauzy. Im wcześniej uzupełnione zo-staną niedobory kolagenu, tym mniejsze powstaną szkody wywołane jego brakiem, jak również efekty odmładzające będą skuteczniejsze i bardziej widoczne.