Skip to main content

KOLAGEN- NA PIĘKNĄ SKÓRĘ I SPRAWNE STAWY

KATRIN KARGBO
Reprezentantka Polski w Karate Tradycyjnym. Złota medalistka Mistrzostw Świata z 2014, 2016, 2018roku i Mistrzostw Europy od 2015 w Karate Tradycyjnym.

Wielokrotna zwyciężczyni krajowych i międzynarodowych Pucharów i Mistrzostw w tańcu towarzyskim. Trenerka w Heathy Team By Ann Lewandowska.
Jako sportowiec nie zapominam o kolagenie w codziennej diecie, pamiętaj o nim i Ty!

Kolagen to jedno z najważniejszych białek strukturalnych odgrywające kluczową rolę w organizmie człowieka. Odpowiedzialny jest za sprężystość i jędrność skóry, jej właściwe nawilżenie i ciągłą odnowę jej komórek.

Czym jest kolagen?
Kolagen to białko, które odgrywa kluczową rolę w naszym organizmie. Jest jednym z głównych składników tkanki łącznej, stanowi około 30% wszystkich białek ludzkich. Włókna kolagenowe to fundament dla skóry, włosów i paznokci, ale również kości, stawów, ścięgien, wiązadeł, naczyń krwionośnych i rogówek oka. Kolagen posiada wyjątkowe cechy: jest bardzo elastyczny, a jednak niezwykle wytrzymały. Chroni narządy wewnętrzne: nerki, żołądek czy wątrobę tworząc wokół nich podtrzymującą je w miejscu warstwę ochronną. W układzie odpornościowym pełni rolę obronną, zapobiegając ingerencji drobnoustrojów i toksyn. Skórze zapewnia ciągłość procesu odnowy komórkowej oraz właściwy poziom nawilżenia, które gwarantują jej sprężystość, miękkość i młody wygląd. Kolagen stanowi aż 60% wszystkich białek skóry, dlatego ma decydujący wpływ na jej wygląd i kondycję.

Synteza kolagenu
Kolagen jest naturalnie syntetyzowany i podlega ciągłej wymianie w organizmie młodej i zdrowej osoby. Niestety, wraz z wiekiem, od około 26 roku życia, organizm stopniowo traci zdolność do wytwarzania włókien kolagenowych. Naturalnie więcej komórek kolagenu obumiera niż jest produkowanych przez organizm. Jest to naturalny proces, ale mogą go potęgować szkodliwe czynniki, na które narażona jest większość z nas, takie jak stres, choroby, intensywny wysiłek fizyczny oraz nieodpowiednia dieta.
Wyjątkowo szkodliwe dla włókien kolagenowych jest promieniowanie słoneczne, najbardziej niebezpieczne jest UVA – typ promieniowania dominujący w solariach. To, dlatego osoby, które dużo opalały się w sztucznym świetle, tak szybko się starzeją. W ich skórze zachodzi proces elastory – zniszczenia kolagenu.

Objawy niedoboru kolagenu.
Wraz z upływem czasu włókna kolagenowe w organizmie człowieka ulegają degradacji, zmniejsza się produkcja kolagenu, co w konsekwencji prowadzi do jego niedoboru.
Obniżenie puli białek kolagenowych w organizmie objawia się m.in. powstawaniem zmarszczek, zmian skórnych, rozstępów, cellulitu, fałdów skórnych i przebarwień. Włosy stają się słabe, matowe, a paznokcie kruche i łamliwe. Oznaką braku kolagenu może być zgarbiona sylwetka, częstsze kontuzje ścięgien, większa podatność na złamania kości, mniejsza ruchliwość i zwyrodnienia stawów oraz bóle reumatyczne. Niedobór kolagenu może również wpływać na pogorszenie wzroku.

Kolagen w żywności
Źródłami kolagenu są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego. W żywności znajdziemy go głównie w produktach takich jak galaretki wołowe, galaretki z kurzych łapek, wywary mięsne, rosół, ryby w galarecie, golonki i salceson, podroby oraz niektóre galaretki owocowe. Niestety, są to produkty, które ze względów smakowych i preferencji żywieniowych nie wszystkim odpowiadają, a ponadto spożywanie wyżej wymienionych produktów w nadmiernych ilościach nie jest zdrowe ze względu na zbyt dużą zawartość tłuszczów. Nadmiar produktów, takich jak tłuste mięsa, galarety i wywary, może powodować wzrost poziomu cholesterolu oraz szybki przyrost masy ciała.