Prawidłowa dieta to podstawa. Zastanawiasz się  jeść, aby zahamować proces starzenia się skóry? Poznaj sekret skutecznej diety odmładzającej. Poznaj dietę ANTI-AGING.

Zdaniem naszej zaprzyjaźnionej dietetyczki wystarczy 30 dni stosowania odpowiednio dobranej diety bogatej w wybrane produkty i suplementacji, aby odmłodzić w widoczny sposób skórę, pozbyć się zmarszczek, zredukować cellulit, nawilżyć i dodać blasku skórze oraz zadbać o stawy. Brzmi jak bajka? Nie do końca: ) Postanowiliśmy wypróbować ją na własnej skórze. Efekty przerosły nawet nasze oczekiwania.

Dieta ANTI-AGING – Co to jest ?

Prawidłowa dieta anti-aging czyli odmładzająca to nie tylko eliminacja z naszego pożywienia prawdziwych wrogów młodości i zdrowia potocznie nazywanych fast foodami czyli żywności wysoko przetworzonej, czy cukrów ale dostarczanie odpowiednio dobranych składników odżywczych, które stymulują nasz organizm do procesów regeneracyjnych. Jednym z kluczowych składników jest np. kolagen. Odpowiednia, systematyczna i regularna suplementacja kolagenu w proszku w połączeniu z witaminą C, stymuluje nasz organizm do produkcji własnego kolagenu. Większość sportowców stosuje od lat takie diety, dzięki czemu zachowują zdrowy i atrakcyjny wygląd. Odpowiednia dobrana dieta to również taka, która dba o nowe komórki w naszym organizmie, który produkuje ich aż 2 miliony co minutę. To przede wszystkim Antyoksydanty – niszczą wolne rodniki oraz regenerują zniszczone i zdegradowane komórki. Antyoksydanty pełnią kluczową rolę w walce z chorobami cywilizacyjnymi takimi jak nowotwory czy cukrzyca. Dlatego dieta atni-aging jest bogata w antyoksydanty, których najwiecej znajdziemy w zielonych warzywach i owocach, uprawianych w naturalny, ekologiczny sposób oraz w subglacjalnych superfoodach takich jak Antyoksydanty Nutri Clinic.
Dieta ANTI-AGING

Kolejnym bardzo ważnym elementem diety Anti-Aging jest unikanie produktów wysokiej glikacji tzw. AGE, które są odpowiedzialne za produkcję bezużytecznych resztek procesów metabolicznych, które gromadzą się w organizmie niszcząc zdrowe tkanki, a w połączeniu ze zbyt wysokim poziomem cukru w organizmie powodują natychmiastowe widoczne objawy starzenia się. Kluczowym produktem jest tutaj pszenica, którą warto wyeliminować z jadłospisu.

Kluczowe w diecie ANTI-AGING są witaminy – poznaj je.

Bardzo istotne w diecie anti aging jest dostarczanie do organizmu kompletu witamin i minerałów mających ogromne znaczenie dla skóry takich jak Witamina C, E cynk, czy kolagen. Są one niezbędnymi kofaktorami procesów metabolicznych każdej pojedynczej komórki. Ich niedobór oznacza zaburzenie prawidłowych procesów funkcjonowania naszego organizmu na najniższym podstawowym poziomie. Sprzymierzeńcem w walce ze starzeniem są również fitohormony, czyli hormony znajdujące się w roślinach. Nie można również zapomnieć o Antyoksydantach, czyli przeciwutleniaczach znajdujących się w warzywach i owocach. Bardzo dobrym źródłem Antyoksydantów jest również oxynea, czyli opatentowana mieszanka warzyw i owoców, która jest wykorzystywana w wielu wysokiej jakości nutrikosmetykach. Moza ją znaleźć w Antyoksydantach Nutri Clinic. Należy również pamiętać o prawidłowej florze bakteryjnej zamieszkującej nasze jelita.

Prawidłowy pasaż jelit pozwala na systematyczne usuwanie toksyn z organizmu. Dobrze odżywione jelita to również piękna skóra.

Kolagen w diecie ANTI-AGING – nie zapomnij o nim!

Decydując się na dietę Anti-Aging nie sposób zapomnieć o kolagenie. Ogrywa on kluczową rolę w organizmie człowieka. To właśnie niedobór tego białka odpowiada za brak sprężystości, jędrności skóry oraz niedostateczne nawilżenie. Kolagen w proszku jest kluczowym elementem diety anti- aginig, wybierając kolagen proszku upewnij się, że jest on wysokiej jakości, rybi i ma najmniejszą cząsteczkę 2 kilo daltony, dzięki czemu Twoja dieta Anti- aging będzie skuteczna a efekty kuracji widoczne szybko.

CO POWODUJE KOLAGEN W ORGANIZMIE?

  • poprawia elastyczność skóry
  • zmniejsza widoczność zmarszczek
  • niweluje pierze oznaki starzenia się skóry
  • poprawia kondycję cery
  • wzmacnia włosy i paznokcie
  • poprawia funkcjonowanie stawów
  • zapobiega osteoporozie
  • chroni przed szkodliwymi promieniami UV
  • regeneruje skórę po zabiegach

GDZIE W POŻYWIENIU WYSTĘPUJE KOLAGEN?

Produkty bogate w kolagen to galaretki, buliony, kurze łapki. Niestety należałoby spożywać je w bardzo dużej ilości aby dostarczyć do organizmu dzienną zalecaną porcję kolagenu. Dlatego w diecie anti- aging stosowany jest kolagen w proszku, jedna łyżeczka czystego kolagenu to ok 2 g zalecanej dziennej porcji. Można go dodać do wody lub świeżo wyciskanego soku, który jest również źródłem naturalnej witaminy C.

Posiłki w diecie ANTI-AGING – jak je przygotować?

Grillowanie, wędzenie, nieodpowiednie pieczenie lub smażenie produktów naraża nasz organizm na spożycie powstających podczas tych procesów spalania szkodliwych składników WAA i HAA, które powodują stany zapalne i prowadzą do chorób skórnych. Należy gotować na parze, dusić a także piec i gotować w niskich temperaturach.

Odpowiedni program żywienia anti-aging to zbilansowane pięć posiłków dziennie, bogatych w kolagen i witaminy, spełniających wszystkie wymogi walki ze starzeniem się organizmu, zawierających antyoksydanty, tłuszcze omega 3 oraz odpowiednią ilość białka. Polecamy specjalną dietę przygotowywaną przez Mój Prywatny kucharz Catering (https://mojprywatnykucharz.pl/) jest w niej kolagen, aloes, witamina c z dzikiej róży, antyoksydanty oraz pełna gama zdrowych, świeżych produktów, w zaskakujących smakach, czyli połączenie przyjemnego z pożytecznym.

Leave a Reply