Szacuje się, że choroby tarczycy dotykają aż 22% polskiego społeczeństwa. Występują w różnych grupach wiekowych, lecz zarówno w przypadku nadczynności, nowotworu, jak i niedoczynności tarczycy, niemal dziesięciokrotnie bardziej narażone są na nie kobiety. Jak uchronić się przed chorobą lub załagodzić jej przebieg? Odpowiedzią jest urozmaicona, bogata w antyoksydanty dieta.

Dlaczego antyoksydanty?

Antyoksydanty, zwane również przeciwutleniaczami, to związki biologicznie aktywne, które posiadają zdolność do neutralizacji wolnych rodników tlenowych, czyli stale powstających w organizmie agresywnych cząsteczek. Ludzki organizm również posiada mechanizmy odpowiadające za ich inaktywację. Jednak przez długotrwałe narażenie na czynniki takie jak nadmierny stres, czy palenie tytoniu, ich ilość zazwyczaj przewyższa jego możliwości. Działanie wolnych rodników jest niezwykle destruktywne i może prowadzić do powstawania licznych chorób, takich jak nowotwory, udary i przewlekłe zapalenia. Przyspieszają także proces starzenia się ludzkiego ciała.

Niektóre przeciwutleniacze, oprócz ochrony tkanek i komórek przed wolnymi rodnikami, posiadają także zdolność do zmniejszania uszkodzeń przez nie spowodowanych. Są to przede wszystkim dostarczane z pokarmem drobnocząsteczkowe przeciwutleniacze, takie jak witaminy A, E, C, cynk, selen, polifenole, karotenoidy oraz koenzym Q10.

Antyoksydanty dla zdrowej tarczycy

Dieta bogata w antyoksydanty z pewnością będzie miała pozytywny wpływ zarówno na tarczycę, jak i całą resztę organizmu. Pozwoli ona na zmniejszenia ryzyka powstania wielu różnych chorób, w tym nowotworów oraz zapaleń tarczycy, które mogą być jedną z przyczyn zarówno jej nadczynności, jak i niedoczynności. Ponadto, witamina A ma czynny udział w stymulacji hormonów tarczycy oraz hormonów TSH, które pobudzają tarczycę do pracy. Jej niedobór powoduje między innymi ograniczenie ilości jodu wychwytywanego przez ten organ. Witamina C, selen oraz cynk również są niezbędne do właściwego funkcjonowania hormonów tarczycy. Witamina C dodatkowo zwiększa absorpcję selenu.

Wspomożenie leczenia tarczycy – dietoterapia antyoksydantami

W przypadku już rozwiniętych chorób tarczycy samo zdrowe odżywianie już nie wystarczy. Koniecznie należy udać się do lekarza i rozpocząć specjalistyczne leczenie. Jednak z pewnością warto wesprzeć efekty kuracji pod okiem specjalisty medycyną naturalną, czyli w tym przypadku odpowiednią dietą.

U osób z nadczynnością tarczycy, dieta powinna skupiać się na zapobieganiu wyniszczeniu organizmu przez towarzyszącą chorobie zbyt szybką utratę masy ciała. Antyoksydanty, które powinny być w niej zawarte, to przede wszystkim witaminy E i C, beta-karoten oraz polifenole. Ich zadaniem jest wzmocnienie układu immunologicznego.

Przy niedoczynności tarczycy duże znaczenie mają witaminy A, E i C, które wpływają na wytwarzanie hormonów tarczycy. Dodatkowo, jeśli niedoczynność jest wywołana chorobą Hashimoto, spowalniają autodestrukcję tarczycy. Ponadto witamina E zapobiega występowaniu obrzęków, które często towarzyszą Hashimoto.

W jakich produktach znajdziemy najwięcej antyoksydantów?

Wymienionych antyoksydantów nie należy  traktować jako zamienników – każdy ma swoje unikalne właściwości, a dieta powinna być zbilansowana tak, by zawierała optymalne ilości każdego z nich. Warto włączać do swojej diety świeże warzywa oraz owoce, kiełki, nasiona roślin strączkowych, gruboziarniste produkty zbożowe, orzechy, gorzkie kakao, oliwę z oliwek, ponieważ są to produkty bardzo bogate w przeciwutleniacze.

Leave a Reply