Witamina C jest dość popularnym związkiem, który w dużych ilościach występuje w przyrodzie. Jej największe ilości znajdziemy najczęściej w owocach oraz warzywach. Warto wiedzieć, że człowiek nie jest w stanie sam syntetyzować witaminy C, w związku z tym, coraz częstsza staje się jej suplementacja. Czym cechuje się witamina C, jakie ma właściwości i zalety, oraz czy warto ją suplementować?
Witamina C – jak działa w organizmie i jakie są jej właściwości?
Witamina C została odkryta stosunkowo niedawno, bo w 1928 roku. Kilka lat później nadano jej znaną aktualnie dla wszystkich nazwę – kwas askorbinowy, ze względu na to, że jest ona dobrą substancją, zapobiegająca zachorowaniu na szkorbut. Oprócz ochrony organizmu przed tą chorobą witamina C posiada wiele ciekawych właściwości, jej suplementacja jest więc dla człowieka bardzo korzystna. Witamina C pełni ważną rolę w organizmie człowieka, oraz bierze udział w wielu czynnościach metabolicznych. Przede wszystkim posiada ona mocne
działanie przeciwutleniające, oraz jest dość skutecznym remedium w walce z nowotworami, zmniejsza między innymi występowanie raka płuc.
Dodatkowo stosowanie witaminy C wzmacnia system immunologiczny człowieka, czyli jego odporność. Osoby regularnie zażywające witaminę C łatwiej i szybciej przechodzą przeziębienia oraz inne stany zapalne. Witamina C zwiększa również syntezę kolagenu w organizmie, dlatego tak ważne jest łączenie jej z kuracją kolagenową.
Witamina C – jakie są zalety jej suplementacji?
Regularnie stosowana witamina C, jak już wspomnieliśmy wyżej, znacznie zmniejsza objawy przeziębień oraz stanów zapalnych, pomagając dużo łatwiej i szybciej wyzdrowieć. Warto wiedzieć, że niedobór tej witaminy w organizmie może powodować wiele niepożądanych chorób i objawów, takich jak między innymi szkorbut, zapalenie dziąseł, bóle stawów i mięśni, zmniejszona odporność, zaburzenia neurologiczne, brak energii oraz zwiększenie apatii. Prowadzone są aktualnie badania, zgodnie z którymi możemy dowiedzieć się, że witamina C posiada silnie działanie antyoksydacyjne, może więc przyczyniać się do szybszego leczenia nowotworów. Dodatkowo kwas askorbinowy posiada działanie antyoksydacyjne, jej stosowanie więc może pozytywnie wpłynąć na wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci. Umożliwia ona także syntezę kolagenu w organizmie, dzięki czemu skóra wygląda młodziej i jest elastyczna.
W jakich naturalnych źródłach możemy znaleźć witaminę C?
Najczęściej słyszy się, że dużymi źródłami witaminy C są owoce cytrusowe. Jest to prawda, jednakże istnieje wiele warzyw i owoców, które zawierają znacznie większą dawkę tej witaminy. Należy do nich acerola, owoce dzikiej róży, czy czerwona porzeczka, natomiast wśród warzyw najwięcej witaminy C znajdziemy w jarmużu, brukselce, oraz w natce pietruszki. Warto oczywiście sięgać po naturalne źródła tej witaminy, jednakże należy wiedzieć, że w czasie obróbki chemicznej, witamina C traci od 50% do 70% swoich właściwości. Z tego względu między innymi warto przemyśleć jej suplementację. Decydując się na zakup witaminy C upewnij się, że jest ona w naturalnej postaci np: ekstraktu z dzikiej róży lub aceroli, unikaj syntetycznej witaminy C, która ma niską standaryzację.
Witamina C – jak powinna wyglądać suplementacja oraz dawkowanie?
Naturalną Witaminę C w proszku z łatwością znajdziemy w internecie, a średnia cena za 100g tego składnika wynosi od 40 do 60 złotych. Nie jest to więc duża cena, dzięki czemu praktycznie każdy może pozwolić sobie na jej suplementację a kuracja starcza na ok 2 miesiące. Przyjmowanie
naturalnej Witaminy C w proszku zaleca się również dzieciom. Kwas askorbinowy w proszku powinniśmy przyjmować zazwyczaj zgodnie z regułami, które dostępne są na ulotce suplementu. Zazwyczaj wyznaczoną dawkę przyjmuje się w połączeniu z wodą bądź napojem w dowolnym momencie dnia. Zdecydowanie warto spożywać witaminę C w postaci różnych witaminowych koktajli, oraz wzbogacić jej dawkę o takie substancje jak witamina D3,
kolagen oraz oleje rybne, które znacznie wpływają na jej wchłanianie przez organizm.