Witamina C – jak działa w organizmie i jakie są jej właściwości?
Witamina C została odkryta stosunkowo niedawno, bo w 1928 roku. Kilka lat później nadano jej znaną aktualnie dla wszystkich nazwę – kwas askorbinowy, ze względu na to, że jest ona dobrą substancją, zapobiegająca zachorowaniu na szkorbut. Oprócz ochrony organizmu przed tą chorobą witamina C posiada wiele ciekawych właściwości, jej suplementacja jest więc dla człowieka bardzo korzystna. Witamina C pełni ważną rolę w organizmie człowieka, oraz bierze udział w wielu czynnościach metabolicznych. Przede wszystkim posiada ona mocne
działanie przeciwutleniające, oraz jest dość skutecznym remedium w walce z nowotworami, zmniejsza między innymi występowanie raka płuc.
Dodatkowo stosowanie witaminy C wzmacnia system immunologiczny człowieka, czyli jego odporność. Osoby regularnie zażywające witaminę C łatwiej i szybciej przechodzą przeziębienia oraz inne stany zapalne. Witamina C zwiększa również syntezę kolagenu w organizmie, dlatego tak ważne jest łączenie jej z kuracją kolagenową.
Witamina C – jakie są zalety jej suplementacji?
W jakich naturalnych źródłach możemy znaleźć witaminę C?
Najczęściej słyszy się, że dużymi źródłami witaminy C są owoce cytrusowe. Jest to prawda, jednakże istnieje wiele warzyw i owoców, które zawierają znacznie większą dawkę tej witaminy. Należy do nich acerola, owoce dzikiej róży, czy czerwona porzeczka, natomiast wśród warzyw najwięcej witaminy C znajdziemy w jarmużu, brukselce, oraz w natce pietruszki. Warto oczywiście sięgać po naturalne źródła tej witaminy, jednakże należy wiedzieć, że w czasie obróbki chemicznej, witamina C traci od 50% do 70% swoich właściwości. Z tego względu między innymi warto przemyśleć jej suplementację. Decydując się na zakup witaminy C upewnij się, że jest ona w naturalnej postaci np: ekstraktu z dzikiej róży lub aceroli, unikaj syntetycznej witaminy C, która ma niską standaryzację.