Kolagen liofilizowany i  hydrolizowany – co oznaczają te określenia i czy istnieje jakaś znacząca różnica pomiędzy tymi dwoma rodzajami kolagenu? Postaramy się obszernie wyjaśnić różnicę miedzy nimi i rozwiać wszelkie wątpliwości, na rynku pojawiają się coraz to nowe produkty z kolagenem, czy oby jednak wszystkie są tak samo skutecznie ? niestety nie, coraz więcej produktów jest bardzo słabej jakości, w swoim składzie ma nie tylko czysty kolagen ale i dużą ilość wypełniaczy. 

Kolagen liofilizowany – co to jest?

Ogółem mówiąc, sam kolagen to po prostu jedno z białek zwierzęcych. Jego występowanie potwierdzono u człowieka w wielu tkankach, zwłaszcza w skórze właściwej, tkance chrzęstnej, kostnej, w zębach czy nawet w układzie wzrokowym. Niedobór kolagenu może powodować szereg objawów, poczynając od większych predyspozycji do powstawania zmarszczek, przez osłabienie włosów, paznokci, a także stawów – co może powodować większą podatność na urazy i kontuzje. Przy głębokich niedoborach kolagenu mamy natomiast do czynienia nawet z odwapnieniem kości, co może przyczyniać się do rozwoju osteoporozy i dolegliwości bólowych, wskutek utraty mazi stawowej.

Oczywiście procesy związane z degradacją kolagenu w ludzkim organizmie są zupełnie naturalne i rozpoczynają się  już po 25 roku życia. Proces produkcji tego białka ustaje natomiast około 60 roku życia. Nie tylko wiek może narażać nas na niedobory kolagenu, ale także ekspozycja na promienie słoneczne, toksyny i zanieczyszczenia środowiskowe, stosowanie mało urozmaiconej diety ubogiej w owoce, warzywa i produkty odzwierzęce. Również współwystępowanie innych chorób przewlekłych może skutkować  zmniejszoną ilością kolagenu w organizmie.

Wszystkie te powyższe kwestie powodują, że rokrocznie rośnie zainteresowanie produktami z kolagenem. Wśród nich można znaleźć zarówno proszki, kapsułki, preparaty w płynie i wiele innych. Forma jak i konsystencja produktu wpływa też znacząco na jego jakość i skuteczność. Warto zaś wiedzieć, że kolagen można spotkać w formie hydrolizatu i liofilizatu. A czym jest liofilizowany kolagen i w jaki sposób odróżnia się od niego forma hydrolizowana?

Okazuje się, że technologia produkowania preparatów z kolagenem  oraz wielkość jego cząsteczki ma duże znaczenie. Liofilizacja to inaczej proces sublimacji, czyli zamrożenia i odparowania wody, która znajduje się pomiędzy cząsteczkami białka w produkcie. Dzięki takiemu nieinwazyjnemu procesowi białka, w tym kolagen, pozostają nienaruszone pod względem chemicznym, tym samym zachowują swoje pierwotne, naturalne właściwości.   W układzie pokarmowym człowieka białko kolagenu po procesie liofilizacji zostaje wskutek naturalnych procesów trawiennych rozbite na aminokwasy. Podobnie, jak w niżej opisywanym procesie hydrolizy.

Kolagen liofilizowany czy może hydrolizowany?

Hydrolizacja to proces rozbijania cząsteczek białka na pojedyncze aminokwasy. Z kolagenu powstają więc takie aminokwasy, jak prolina, glicyna czy hydroksyprolina i hydroksylizyna. Taka forma kolagenu jest najlepiej  i wydajniej wchłaniana przez układ pokarmowy. Z aminokwasów, które trafiają do organizmu wskutek podania suplementu z kolagenem hydrolizowanym, ciało człowieka może ponownie „odbudować” cząsteczki kolagenu, które zostaną wykorzystane w różnego rodzaju tkankach.

Podsumowując- w organizmie te dwa produkty zachowują się podobnie. Jednocześnie warto podkreślić, że wśród różnych preparatów z kolagenem przeznaczonych do stosowania doustnego najlepsze są te bazujące na białku rybim o niewielkiej cząsteczce nie przekraczającej 2kda inaczej 2000 daltonów.

Hydrolizowany czy też lioflizowany kolagen rybi cechuje się bardzo dobrym składem aminokwasowym, porównywalnym do tego, jaki ma kolagen u młodego człowieka. Ponadto proces pozyskiwania kolagenu z rybjest mimo wszystko bardziej ekologiczny i bardziej wydajny od pozyskiwania go na przykład z bydła. Istnieje też możliwość chemicznej syntezy kolagenu, jednak jest to proces bardziej złożony, a tym samym mniej ekonomiczny dla konsumenta, aniżeli pozyskiwanie go z organizmów wodnych.

Podsumowując, który kolagen wybrać – liofilizowany czy poddany procesowi hydrolizy? Jeśli chcemy po prostu zmniejszyć tempo utraty tego białka z organizmu i zadziałać profilaktycznie w tym kierunku, to wybierzmy dowolny z nich, ale zwróćmy uwagę na dawkę kolagenu oraz wielkość cząsteczki.  Można bowiem znaleźć produkty, które mają go tylko 100 mg w porcji, a tymczasem lepiej korzystać z dawek na poziomie kilku tysięcy miligramów dziennie czyli przyjmować czysty kolagen nie mieszany z innymi ekstraktami czy witaminami.  Jeżeli zaś już borykamy się z dolegliwościami bólowymi związanymi z utratą funkcji chrząstek stawowych albo jesteśmy w na tyle zaawansowanym wieku, że naturalnie skóra utraciła już dużą część kolagenu– wówczas najważniejsza jest systematyczność.

Bibliografia:

  1. Gauza M. i wsp.: WŁAŚCIWOŚCI PREPARATÓW KOLAGENOWYCH ZE SKÓR RYB POZYSKIWANYCH METODĄ KWAŚNEJ HYDRATACJI. Nowiny Lekarskie 2010, 79, 3, 157–162.
  2. Banaś M. i wsp.: TYPY I STRUKTURA BIAŁKA KOLAGENOWEGO. Z E S Z Y T Y N A U K O W E P O L I T E C H N I K I Ł Ó D Z K I E J. Nr 1058 CHEMIA SPOYWCZA I BIOTECHNOLOGIA, z. 73 2009.
  3. Nowicka-Zuchowska A. i wsp.: Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru. Lek w Polsce, VOL 29 NR 11/12’19 (342/343).
  4. Zelaszczyk, Dorota & Waszkielewicz, Anna & Marona, Henryk. (2012). Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej. Estetologia Medyczna i Kosmetologia. 14-20.

Leave a Reply